جلوگیری از حالت عادت زدگی در عبادات
جلوگیری از حالت عادت زدگی در عبادات
اسلام برای جلوگیری از حالت عادت زدگی، در تمام عبادات، نیت را گنجانده است. توضیح اینکه: اسلام هیچ عبادتی را بدون نیّت نمیپذیرد، و نیّت از نظر اسلام دارای دو رکن است:
یکی اینکه عمل باید از روی توجه باشد نه از روی عادت، آنچنان عادتی که انسان بدون اینکه خودش توجه داشته باشد کأنّه بدنش دارد عمل را انجام میدهد، مثل خیلی کارهایی که انسان بدون توجه انجام میدهد مانند راه رفتن. انسان وقتی دارد راه میرود توجه ندارد که دارد راه میرود، از روی بیتوجهی است.
-پس اولین رکن نیّت این است که انسان- باید قلبش را متمرکز کند به طوری که عمل از روی توجه باشد نه بیتوجهی. اینکه میگویند استدامه نیّت هم شرط است برای همین است. توجهی هم که -در ابتدای نماز- داری کافی نیست؛ یعنی اگر انسان در وسط نماز آنچنان از کار خود غفلت کند که باید متوجهش کرد، نمازش باطل است.
علمای روان شناسی میگویند:
یک کار همین قدر که برای انسان عادت شد، دو خاصیت متضاد در آن به وجود میآید. هرچه که بر عادت بودنش افزوده شود و تمرین انسان زیادتر گردد، کارْ سهلتر و سادهتر انجام میشود. یک ماشین نویس که به ماشین نویسی عادت میکند، هرچه بیشتر عادت میکند، کار سریعتر و سهلتر برایش صورت میگیرد. ولی هرچه بیشتر عادت میکند، از توجهش کاسته میشود، یعنی از اینکه این عمل او یک عمل ارادی و از روی توجه باشد کاسته میشود و به یک عمل غیرارادی نزدیکتر میگردد. خاصیت عادت این است.
اینکه در اسلام به مسئله نیّت تا این اندازه توجه شده، برای جلوگیری از این است که عبادتها آنچنان عادت نشود که به واسطه عادت، به یک کار طبیعی و غیر ارادی و غیر فکری و غیر هدفی و کارِ بدون توجه- که هدف درک نشود و فقط به پیکر عمل توجه گردد- تبدیل شود.