رابطه خوب شوهرداری کردن با جهاد
رابطه خوب شوهرداری کردن با جهاد
حتما خیلی از شما این روایت مشهور را شنیده اید که: «جِهَادُ الْمَرْأَةِ حُسْنُ التَّبَعُّل»؛ (مستدرک، ج8، ص 8/ اصول کافی، ج 5، ص 9) جهاد زن، خوب شوهرداری است.
این جمله بخشی از یک روایت از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) است. در باب این روایت مطالبی قابل تامل ارائه می شود. اول سه واژه را در این روایت مورد بررسی قرار می دهیم.
در این روایت سه بار به سنگینی و خطیر بودن «حسن التّبعّل»، “خوب شوهرداری” اشاره شده است:
1- واژه ی «جهاد»: «حُسن التبعل» در این روایت با عنوان «جهاد» آورده شده است. جهاد به شکل عام دو نوع است، جهاد اصغر (جنگ) و جهاد اکبر (جهاد با نفس). که بنا بر روایات جهاد با نفس به مراتب سخت تر از جهاد اصغر می باشد.
2- واژه ی «حسن»: زن می تواند به شکل عادی و معمولی شوهرداری کند. اما شوهرداری ای، جهاد نامیده می شود که «حسن» باشد.
3- واژه ی «التّبعّل»: یکی از معانی این واژه “تکلف” است. یعنی حکایت از سنگینی و تکلّف وظیفه می کند.
با طرح یک سوال موضوع را پیش می بریم. اصولا جهاد برای چه اتفاق می افتد و یا نتیجه جهاد چیست؟
وقتی به سرزمینی حمله می شود و ناموس و خاک و امنیت آن به خطر می افتد مردان آن سرزمین برای حفظ و ایجاد امنیت در سرزمین خود جهاد می کنند تا امنیت کشورش به خطر نیافتد. و بدینوسیله امینت جامعه حفظ می شود و آرامش حاکم می گردد.
حال می خواهیم بپرسیم که چرا رسول خدا (صلی الله علیه و آله) خوب شوهرداری کردن زن را جهاد نامیده است؟ و وجه تشابه آن با جهاد مردان چیست؟
این خوب شوهرداری زن که جهاد نامیده شده، باعث می شود همه در جامعه احساس امنیت داشته باشند و هیچ ترس و نگرانی نداشته باشند و این است معنای بلند سخن گوهربار رسول اکرم (صلی الله علیه و آله).
همه می دانیم که مدیریت داخل خانواده با زن است. اوست که باید حواسش به همسر و فرزندان و امور آنان باشد. زن با خوب شوهرداری خود امنیت را در جامعه ایجاد می کند. ایجاد و حفظ امنیت در جامعه از مباحث مهم اسلام است. چون اگر جامعه ای امنیت داشته و سالم باشد پیشرفت در آن نمایان خواهد شد. ولی اگر جامعه سالم نباشد مشکلات عدیده ای بروز و نمود خواهد داشت.
زن با خوب شوهرداری خود تمام نیازهای عاطفی و جنسی و فکری شوهر خود را تامین می کند و به عبارتی مرد در خانه اش و در کنار همسرش از همه جهت تامین می شود و چشم و دلش سیر می گردد و وقتی به بیرون از خانه، به جامعه می آید تمام حواسش به کار و کوشش و تحصیل و … معطوف می گردد و بدنبال چشم چرانی و … نخواهد بود.
این خوب شوهرداری زن که جهاد نامیده شده، باعث می شود همه در جامعه احساس امنیت داشته باشند و هیچ ترس و نگرانی نداشته باشند و این است معنای بلند سخن گوهربار رسول اکرم (صلی الله علیه و آله).
و از این تحلیل متوجه می شویم که جهادی که زن در خانواده انجام می دهد؛ جهاد اکبر و بسیار سخت است. و این است وجه تشابه جهاد مردان و زنان که نتیجه هر دو ایجاد امنیت در جامعه می باشد.