*زائری: فقه در نسبت با زندگی مردم و تحولات اجتماعی عقب مانده/ مشکل در نوع عرضه دین توسط ماست&
*زائری: فقه در نسبت با زندگی مردم و تحولات اجتماعی عقب مانده/ مشکل در نوع عرضه دین توسط ماست&
حجت الاسلام محمدرضا زائری روحانی نام آشنایی است که اتفاقات جامعه حتی ساده ترین آنها از نگاهش پنهان نمی ماند و سعی دارد برای هر یک انتقادی سازنده ارایه دهد، از انتقاد به برنامه های تلویزیونی گرفته تا اظهار نظرهای صریح در مورد حجاب و دینداری.
شفقنا نوشت: او توجه ویژه ای به دغدغه های نسل جوان و دینداری مردم در دنیای مدرن دارد و مدام به هر صورت که بتواند نکاتی را گوشزد می کند و در گفت و گو با شفقنا نیز به صراحت می گوید: فقه می تواند به تناسب تغییرات خودش را تطبیق بدهد، اما متاسفانه در این زمینه از نیاز جامعه و مطالبه زندگی مردم و تحولات اجتماعی عقب هستیم و بدتر از آن باید اعتراف کنیم که گاهی در اجتهاد مصطلح شاهد تقلید هستیم. ما معتقدیم دین باید تا روز قیامت و در همه جای عالم بتواند پاسخگو باشد و به کار بیاید و اجتهاد یعنی همین، ولی می بینیم که برخی اجتهاد ها تکرار استنباط فقهای قبلی است یعنی نوعی تقلید! اگر ما به مساله روز و نیاز مخاطب پاسخگو نبودیم یعنی یک جای کار می لنگد.
او معتقد است: چالش دینداران در هر دوره این است که باید خود را با دنیای جدید سازگار کنند و معمولا مشکل و ایراد افراد در پذیرش مسایل دینی از همین جاست که یک انتخاب فردی و با اراده خود نداشته اند و احساس می کنند نوعی تحمیل از بیرون هست و طبیعتا دچار مشکل می شوند. وقتی ما یک انتخاب برایمان معنی و ارزش داشت آن وقت پای لوازم این تصمیم هم می ایستیم.
زائری در پاسخ به اینکه چرا برخی از جوانان ما امروز معتقدند «دین به کار دنیای مدرن نمی آید»؟ می گوید: همان طور که ما دلزدگی از دین در بین قشری از جوانان خودمان می بینیم شاهد روی آوردن عجیب جوانان درنقاط مختلف جهان به سوی اسلام هستیم، پس معلوم می شود خود دین و اصل پیام و دعوت اسلام مشکلی ندارد و به قول معروف هر عیب که هست از مسلمانی ماست. آن جوانان اتفاقا در دین هیچ تعارضی با دنیای جدید نمی یابند و دارند به خوبی زندگی می کنند و احیانا از ما هم دین داری شان درست و بهتر و قوی تر است چون در فضای بسته و محدود ما نبوده اند و مدرنیته را صرفا در برخی آزادی های ظاهری و بی بندوباری اخلاقی نمی بینند ولی ما از این طرف که نگاه می کنیم برعکس چون دین را محدود کننده خودمان می بینیم نظرمان فرق می کند. متاسفانه باید قبول کنیم که ما در معرفی دین و تبلیغ دین و اجرای احکام دین طوری بد عمل کرده ایم که این آثار و نتایج را داشته است.