چگونه از بیمار عیادت کنیم؟(1)
چگونه از بیمار عیادت کنیم؟(1)
تصور کنید امروز شما تصمیم میگیرید برای ملاقات یکی از دوستانتان که در بستر بیماری است، به منزلش بروید.
تصور کنید امروز شما تصمیم میگیرید برای ملاقات یکی از دوستانتان که در بستر بیماری است، به منزلش بروید. یک دسته گل زیبا، یک جعبه شیرینی و چند کمپوت هم تهیه میکنید و به عیادت او میروید. ساعتی بعد هنگام خروج از منزل دوست بیمارتان، متوجه میشوید او از حضور شما خرسند نشده است. علت چیست ؟ شاید ملاقات بیمار، آدابی داشته که شما رعایت نکردهاید. شاید ملاقات شما بیش از حد طولانی شده است! شاید دوستتان میخواست بخوابد و شما مزاحم خوابش شدید. شاید بیش از حد صحبت کردهاید. شاید زمان مناسبی برای ملاقات انتخاب نکردهاید. شاید جمله یا کلمهای به زبان آوردید که باعث تکدر خاطر او شده است.
عیادت از بیمار آداب و رسومی دارد که اگر این آداب از سوی ملاقات کنندگان، رعایت نگردند، ممکن است در روحیه بیمار و روند بهبودی بیمار تأثیر منفی بگذارد. در این مقاله سعی شده دلایل، آداب و مقررات عیادت از بیماران بررسی شود.
همانطور که میدانیم، انسان موجودی اجتماعی است و بسیاری از فعالیتها و مناسبات انسانی به صورت جمعی و گروهی صورت میپذیرند. در دین اسلام نیز به وحدت در بین مسلمین توصیههای زیادی شده است. از نماز جماعت گرفته تا شرکت در حج و سایر امور پسندیده. یکی دیگر از توصیههای دین اسلام که مورد تأکید اکثر پزشکان و جامعهشناسان و روانشناسان نیز است، عیادت از بیمار و تنها نگذاشتن فرد به هنگام بیماری است که نشان از جمعی بودن روحیات افراد در موقعیتها و شرایط گوناگون دارد.
حضور دستهجمعی برای بیمار روحیهبخش است
حضور دسته جمعی بر بالین بیمار (به شرط اینکه بیماریاش خیلی حاد نباشد یا ملاقات ممنوع نباشد) باعث میشود بیمار احساس کند به جمع تعلق دارد و از دیگران جدا نیست و این میتواند در روحیه بخشی به او مؤثر باشد و موجبات باز یافتن سلامتش را فراهم کند تا جایی که در بعضی روایات، عیادت از مؤمن بیمار را همردیف با زیارت خانه خدا ذکر کردهاند و اولیای اسلام در احادیث متعددی، این کار را به عنوان یکی از وظایف پسندیده اجتماعی به مسلمانان توصیه کردهاند.
در اشعار و متون کهن فارسی هم بارها از لذت عیادت توسط دوستان یاد شده و این بیت مشهور سعدی که «گر طبیبانه بیایی به سر بالینم به دو عالم ندهم لذت بیماری را» اشارهای ظریف به همین مطلب دارد. اگر شما هم تجربه یک بیماری شدید یا یکبار بستری شدن را داشته باشید، حتماً میدانید که عیادت و ملاقات، بهخصوص از جانب کسانی که دوستشان داریم و سایر نزدیکان، چه تأثیر انکارناپذیری بر روحیه بیمار دارد.